+38 (057) 754-38-64
  +38 (0572) 93-01-16
UA | ENG | RU

События отрасли

 

Високі ціни на газ сприяють популяризації теплових насосів

 28.01.2015

Источник: http://ecotown.com.ua

Чим вища ціна традиційного палива для обігрівання, яким є природний газ, тим швидше повернуться кошти при інвестуванні в теплову помпу. Порівняння початкових затрат на встановлення систем опалення на газі або від теплової помпи не на користь останньої. Різниця сягає 2-4 рази.

Не всі вміють прорахувати довготермінову інвестицію, якою є встановлення є теплового насосу. Встановлюючи або модернізуючи систему опалення будинку, розраховуємо на комфорт і економію на довгий період. Якщо порівнювати помпу тепла і газовий котел, то кошти оплати за енергоносії (без теперішніх дотацій і пільг - електроенергія для теплової помпи і газ для котла), то виходить дешевшою робота теплової помпи в 2,5-3,5 рази.

Вартість інсталяції всесезонної помпи тепла з нижнім джерелом енергії (грунтовим теплообмінником) залежить від вартості самої помпи і вартості робіт з облаштування теплообмінника. Деколи доходить до того, що ці вартості співпадають.

Порівнюючи з проектом обігрівання від газу, теплова помпа не вимагає коштів на багато робіт, передбачених для газу. Не потрібно прокладати газопровід і систему захисту від загазованості в приміщенні. Приєднання газопроводу супроводжується не тільки платою за матеріали і роботу, але ще й вимагає коштів за міні-проект газопроводу і домашньої котельні. Обов’язковою витратою коштів є монтування димоходу (гільзування) і забезпечення доброю вентиляцією. Вибір приміщення для газового котла підпадає під багато заборон – переважно для цього виділяють додаткове приміщення, що «добавляє» кошти в будівельну частини, яка є чисто технічною.

Для найбільш поширених будинків (достатньо термоізольованих), які мають поверхню обігрівання 150-200 м2, вистачає помпи тепла потужністю 8-10 кВт. Для приблизного розрахунку потужності і споживання енергії можна взяти приклад будинку на 150 м2.

Річне споживання розраховано на 4 осіб

Опалювальна площа [м²]  150 

Середня висота приміщень [м] 2,6 

Потреба для обігрівання 1 м² площі [Вт/м²] 50 

Максимальна потужність [кВт] 7,5 

Потужність для нагрівання води для однієї особи [кВт]  0,25 

Потужність для нагрівання води для сім’ї [кВт] 1,0

Потужність помп для обігрівання і для гарячої води [кВт]  8,5 

Кількість годин роботи опалювальної техніки протягом року [год] 2000 

Річне споживання електроенергії на обігрівання та гарячу воду [кВт*год]  20 000 

Ключовим параметром розрахунків є величина 50 Вт/м2. Цю величину тепловтрат можна прийняти для сучасних новобудов за стандартними технологіями. Для тих, хто будує більш ретельно з точки зору економії енергії, використовує досконале утеплення та ущільнення, параметр тепловтрат може бути кращим – 30-40 Вт/м2.

Для забезпечення теплової помпи низькотемпературним теплом можна використовувати:

- повітря (атмосферне або внутрибудинкове)

- грунт (трубчатий колектор горизонтальний або вертикальний в яких використовуються різні теплоносії – гліколь або іншою назвою солянка, вода)

- грунтова вода.


З цього утворюються наступні варіанти роботи помпи:

- вода-вода (температура грунтової води 10°С ±2°С протягом цілого року)

- солянка-вода (температура солянки колектора на рівні 0°С)

- повітря-вода.

Відомо, що потужність і ефективність теплової помпи залежить від температури нижнього і верхнього джерела. Чим менша різниця тих температур, тим вища ефективність (СОР) і більша потужність.

Найвища потужність досягається тоді, коли теплова помпа працює на теплу підлогу (Т=30-40°С), а найменша при обігріванні радіаторами (Т=50-65°С).


К списку