+38 (057) 754-38-64
  +38 (0572) 93-01-16
UA | ENG | RU

События отрасли

 

Які переваги переходу з вугільного опалення на теплові насоси

 02.02.2015

Источник: http://ecotown.com.ua

Повітря, яким ми дихаємо, вже багато років не відповідає мінімальним стандартам якості. Багато міст розпочали роботи із скорочення небезпечних викидів, щоб обмежити емісію забруднень. Згідно європейського законодавства (Директива 2008/50/WE – про якість повітря і про чисте повітря для Європи) обраховано, що в сусідній Польщі протягом 2008-2012 років завдано шкоди в межах від 43 до 132 млрд євро від забруднення повітря і емісії парникових газів. Ці кошти пов’язані з лікуванням, госпіталізацією, лікарняними, пенсіями і передчасними смертями, а також забрудненями будинків та зменшенням врожайності.

За критичну якість повітря, яким дихаємо, у великій мірі відповідають забруднення, які викидаються на висоті до 40 м над землею. Джерелом таких забруднень в основному є домашні котли, локальні котельні і транспорт. Під час сезону обігрівання різко збільшується кількість викидів і збільшується негативний вплив на здоров’я.

Для покращення якості повітря потрібен довгий час і великі кошти. Така робота повинна проводитися одночасно на всій території. В містах та селах використовують багато неефективних котлів, які стали основним джерелом забруднень, особливо при роботі на вугіллі. Потрібна комплексна програма ліквідації існуючих неефективних джерел тепла. Обмеження емісії шкідливих субстанцій до атмосфери має досягатися за рахунок впровадження екологічних, енергоощадних обігрівальних систем і відновлювальних джерел енергії, ВДЕ (котли на пелетах, теплові помпи, сонячні системи).

Теплова помпа є однією з небагатьох систем, які не дають жодної емісії забруднень. Єдина емісія, яка пов’язана з тепловими помпами, відноситься до забруднень при виробництві електроенергії. На великих електростанціях використовують фільтри, що обмежують емісію. Хорошим варіантом електроенергії для теплових помп, є енергія з ВДЕ, щоб вийти на нульову емісію.

Ще одним аргументом для використання теплових помп є низькі кошти обігрівання. Але мала інформованість населення про екологічність та дешеве тепло від теплових помп приводить до того, що дуже мало цих систем вводиться в експлуатацію. Більшість власників старих неефективних котлів використовують гроші на пошуки і заміну трохи кращих по ефективності котлів, але на тому самому паливі (газ, вугілля, дрова).


К списку