+38 (057) 754-38-64
  +38 (0572) 93-01-16
UA | ENG | RU

События отрасли

 

100 тис. грн щороку економитиме дитсадок на Закарпатті завдяки переходу з газу на теплові насоси

 01.07.2015

Источник: http://ecotown.com.ua/news

Дитячий садок у селі Підвиноградів (Закарпатська область) повністю відмовився від використання природного газу.

Це стало можливим завдяки введенню в експлуатацію геотермальних теплових насосів, які обігріватимуть три поверхи навчального закладу, розрахованого на 245 дітей.

На додачу, як зазначає завідуюча ДНЗ Надія Данкович, перехід на енергію відновлювальних джерел дасть змогу установі зекономити близько 100 тисяч гривень протягом опалювального сезону 2015-2016 рр.

Примітно, що про збереження тепла у підвиноградівському дитсадку почали дбати ще задовго до підвищення тарифів на енергоносії – у 2010 році. За цей час у ДНЗ встановили енергоощадні вікна і двері, зробили зовнішнє утеплення стін, відмовилися від використання газу на кухні, придбавши електричні плити, та для підігріву води, запустивши в експлуатацію електричні бойлери. Цього року впровадили технологію, яка базується на геотермальній різниці земної кори і атмосферного повітря та передбачає забір води із свердловин. Теплові насоси у сільському дитсадку вдалося встановити у рамках грантового проекту.

Як зазначає голова Виноградівської райради Олег Любімов, навіть не повністю реалізований проект, який був започаткований ще п’ять років тому, дозволяв підвиноградівському ДНЗ у минулі роки економити до 30% газу.


К списку