+38 (057) 754-38-64
  +38 (0572) 93-01-16
UA | ENG | RU

События отрасли

 

Угода про виведення з ринку гідрофторвуглеців працює

 17.08.2016

Источник: http://leacond.com.ua/news/world/full/0/3202/

Австрія: Глобальна Угода про скорочення використання гідрофторвуглецевих холодоагентів реалізується у правильному напрямку і досягла значного успіху після цілої низки робочих зустрічей за участю Підписантів Монреальського Протоколу наприкінці минулого місяця у Відні.

Зустрічі проходили у Віденському Міжнародному Центрі, де розташований офіс Організації Об'єднаних Націй.

Додаток до Угоди про скорочення використання гідрофторвуглеців очікує наразі затвердження на зустрічі Підписантів Монреальського Протоколу у жовтні поточного року у Руанді.

“Ми всі відзначаємо суттєвий прогрес, тому я сповнений оптимізму, що наш амбітний Додаток – за умови широкої міжнародної підтримки – вже цього року перетне фінішну позначку”, підкреслила Gina McCarthy, адміністратор Американської Агенції з Охорони Навколишнього Середовища. “Ми закликаємо всі країни приєднатися до нашої ініціативи та зробити наступний після Парижу і ще більш важливий крок вперед у боротьбі з кліматичними змінами та захисті нашого власного дому”.

На попередніх зустрічах підписанти узгодили питання фінансування, інтелектуальної власності, а також деяких моментів з гідрохлорфторвуглецями – озоно-збіднювальними газами, що вже активно прибираються з ринку згідно з засадами Протоколу. Зрушення також відбулися у визначенні початкового та кінцевого року для країн, що розвиваються, однак все ж таки існують про суттєві розбіжності між країнами щодо кліматичних цілей самої Угоди.

“Деякі запропоновані початкові та кінцеві роки є контрпродуктивними”, пояснює Avipsa Mahapatra, керівник кліматичної кампанії при Агенції Екологічних Розслідувань EIA. “Наприклад, Індія бачить останнім 2031 рік; в такому випадку, країна не зможе обійти гідрофторвуглецеві холодоагенти і, замість того, стане свідком широкого розповсюдження цих супер-парникових газів. Таким чином, в інтересах Індії не тільки вимагати більше від розвинутих країн, а також забезпечити своєчасне розлучення із застарілими технологіями, що пізніше вимагатимуть додаткового переходу”.

Агенція Екологічних Розслідувань EIA звітує, що Європейська Унія та JUSSCANNZ (Японія, Сполучені Штати, Швейцарія, Канада, Австралія, Нова Зеландія та Норвегія) надіслали спільну пропозицію до обговорень, пропонуючи більш гнучкі стартові позиції як для розвинутих, так і країн, що розвиваються – на відміну від попередніх пропозицій Північноамериканських країн та ЄУ. Пізніше до них долучилися Африканські країни, острови Тихого Океану та представники Латинської Америки із планом для країн, що розвиваються, який наразі є найбільш амбітною робочою пропозицією з останнім 2021 роком споживання гідрофторвуглеців. Індія пропонує заборонити використання гідрофторвуглецевих холодильних агентів до 2031 року, у той час як більшість інших країн, що розвиваються, зокрема Китай, Бразилія та Індонезія, пропонують терміни приблизно на п’ять років раніше.

“Загалом, країни рухаються у правильному напрямку, хоч і залишається ще дуже багато роботи до остаточного затвердження доволі амбітного Додатку у жовтні у руандійському Кігалі”, наголошує Clare Perry, один з лідерів кліматичної кампанії Агенції EIA. “Дискусіям щодо плану виведення гідрофторвуглеців з ринку у розвинутих країнах бракує очікуваної рішучості. До того ж, ці держави чудово розуміють свій поточний рівень використання гідрофторвуглецевих холодоагентів, а також необхідні внутрішні заходи для їх виведення з ринку. Кліматичне лідерство має демонструватись більш рішучими вчинками збоку розвинутих країн, а не тільки словами”.

Дещо оптимістичнішою здається Rita Cerutti з Коаліції із Збереження Клімату та Чистоти Повітря CCAC, добровільного глобального партнерства 50 урядів та 16 міжурядових організацій: “Амбітні зміни до заборони гідрофторвуглеців у 2016 році цілком можливі. У нас є дуже ефективний інструмент у вигляді Монреальського Протоколу, термінова кліматична потреба та велика група вмотивованих та відданих справі партнерів. Затвердження Додатку про виведення з ринку гідрофторвуглецевих холодильних агентів у 2016 році цілком досяжне та здійсненне”.

К списку